Päätin haastaa itseni kirjoittamaan vaihteeksi pelistä, jolle en voi antaa mitään huippuarvosanaa ja kehua sitä maasta taivaisiin. Tämä peli ei silti ole huono, mutta sanoisin, ettei se ollut järin hyväkään, eli se oli keskiverto. The Forest on verkon yli pelattava coop- eli yhteistyöpeli, jossa voit pelata muiden pelaajien kanssa. The Forest edustaa kauhu-, survival- ja toimintagenreä, eli olkoot tämä maininta pienenä sisältövaroituksena; jätä tämä artikkeli väliin, jos ahdistut herkästi. Kerron ensin tästä pelistä ilman spoilereita, ja myöhemmin kerron pelistä tarkemmin spoilerivaroitusten alla. Ahdistavimmat asiat jätän kuitenkin spoilerivyöhykkeelle.

The Forest sijoittuu nimensä mukaisesti metsään, jonne olet pelaajana päätynyt lentokoneen pakkolaskun seurauksena. Pian käy ilmi, että lukuun ottamatta mahdollisia pelikavereitasi, kukaan muu ei ole selvinnyt pakkolaskusta. Tulee myös ilmi, että olet päätynyt saarelle The Lost -sarjan tyylillä, mutta missään paratiisisaarella hahmo ei todellakaan ole, vaan pian saat huomata, että saari on aivan jotain muuta.

The-Forest-Screenshot-2019.09.18-17.19.2

Pelin alussa heräät tuhoutuneesta lentokoneesta ja selviytymistarina saa alkunsa karuista lähtökohdista

Pelin alun jälkeen tulee selväksi, että sinun on pakko huolehtia tarpeistasi tällä saarella, joka ei annan armoa. Lentokoneessa on onneksi paljon ruokaa ja muuta tarvittavaa, mutta niillä ei pitkälle pötkitä. The Forest kannustaa monien survival-pelien tapaan rakentamaan tukikohdan, jota voi rakentaa craftaamalla erilaisia tarvikkeita, rakennuksia ja muita hyödyllisiä välineitä. Hahmo kerää resursseja mm. puista, villieläimistä ja löytämistään esineistä. Juomavettä ja ruokaa on oltava jatkuvasti, joten erityisesti ruoan hankkiminen on jatkuvaa työtä.

The-Forest-Screencap.jpg

3179216664.jpg

Pelissä on rauhallisetkin hetkensä ja metsä on useimmiten jopa kaunis. Kovin paljon maisemista ei silti ehdi jäädä nauttimaan, kun pelaajana täytyy olla jatkuvasti valppaana

Tutkimalla saarta löytyy erilaisia alueita, jopa luolastoja, jotka olivat henkilökohtaisesti minulle se kaikkein pahin ja selkäpiitä karmivin asia koko pelissä. Minulla on ahtaanpaikan- ja loukkuun jäämisen -kammo, joten pimeisiin luoliin laskeutuminen ja niistä tien ulos löytäminen olivat sitä pahinta kauhua minulle (hyi, ahdistaa jo pelkkä muisteleminenkin). Mutta jotain pahaa tällä saarella tapahtuu muutenkin ja sinulla on pelin alussa outo tunne siitä ihan kun joku katselisi sinua pusikoiden kätköistä. Paranoidi olo saa säikähtämään jokaista oksan räsähdystä tai tuulen liikuttamaa pensasta.

The-Forest06092021-103835-44959.jpg

Luolat ovat ehkä pelin hankalin osuus; jos ruoka tai vesi loppuu kesken kaiken, olet pulassa. Pimeissä nurkissa voi myös väijyä jokin, mihin et ole varautunut

 

 

Nyt on aika siirtyä spoilerivyöhykkeelle, eli älä lue seuraavaa pätkää, mikäli et halua tietää asioista tarkemmin!

 

 

*************

Ilmenee, että saari ei olekaan niin autio kuin luulit. Metsikössä liikuu hämäräperäisiä olioita, jotka muistuttavat ihmisiä, mutta jokin heissä nostaa ihosi kananlihalle. Olennot ovat aggressivisia ja alkavat ajan kuluessa hyökätä pelaajan/pelaajien kimppuun. Tämän takia vahvan tukikohdan rakentaminen on äärimmäisen tärkeää. Myös aseistautuminen kannattaa. Mutta jotta voit pärjätä paremmin ja koittaa edes yrittää löytää tien ulos saarelta, sinun on pakko tutkia luolia, saarta ja vaarallisia paikkoja. Sinun on löydettävä tiettyjä eläimiä, joiden nahoista voit tehdä lämpimämpiä tai kestävämpiä armor-vaatteita jne. jne.

Pelin loppuosaa en halua spoilata täysin, koska joku saattaa lukea tämän pätkän uteliaisuudesta. Mutta sanotaan näin, että tarinassa tapahtuu mielenkiintoisia käänteitä. Myös pelin eri vaiheissa saa vihjeitä siitä, mitä helkkaria täällä on oikein tapahtunut. Erityisesti luolista löytyvät esineet alkavat paljastaa, mikä saarella on mennyt vikaan. Luolista löytyy mitä hämärämpiä olentoja, joista osa on hyvin vaarallisia.

*************

 

 

Spoilerivaara ohi

 

Pelin alkupuolella koin usein olevani suorastaan säikky, vaikka pelasin peliä toisen pelaajan kanssa. Mutta pelin pidemmälle edettyä jotkut asiat alkoivat jo väsyttää ja tympiä, mistä tunnistin pelin olevan heikompi kuin moni muu samaan genreen, eli kauhu-survival -peleihin kuuluva tekele. Näin esimerkkinä, olin myös toisen pelaajan kanssa välillä äärimmäisen turhautunut siitä, miten vaikeaa voi olla yhden hemmetin pesukarhun löytäminen. Iso saari, vähän pesukarhuja, siinä vasta pulma. Tällaiset jutut voivat kuulostaa huvittavalta, mutta loppuvaiheessa jo rassasi, kun on pakko katsoa videoita netistä ja hakea tietoa, että voi edes päästä pelissä eteenpäin. Jotkut luolat olivat myös äärimmäisen turhauttavia, koska ne piti käytännössä käydä läpi oikeassa järjestyksessä, jotta varusteet toimivat taas seuraavassa luolassa. Ehkä jonkun mielestä pieniä juttuja, omasta mielestäni lähinnä rasittavaa. Tästä voidaankin siirtyä jo arvosanan ja perustelun pariin, jonne voin purkaa ajatuksiani enemmän.

***

Antamani arvosana pelille

 

004twoS.jpg

 

Perustelut

The Forest ei ole suoranaisesti huono peli. Kaksi tähteä edustaa ihan ok -tasoa. Se oli varsinkin alkuun aika jännä ja hauska pelattava toisen kanssa. Pidemmän päälle se muuttui kuitenkin puisevaksi ja tuntui monilta osin jotenkin keskeneräiseltä. The Forest on varmasti parhaimmillaan kaveriporukan pelaamana. Yksin pelaten se voisi ainakin tuntua vähän ankealta. Pelin kauhuelementit taas ovat ihan hyvin toteutettuja, ainakin alkuun. Mutta ajan kanssa nekin alkavat enemmän naurattaa kuin hirvittää. Edelleenkin, minä ahdistuin enemmän luolista, en niinkään muista asioista. Minua ei ikänä saisi oikeassa elämässä menemään ahtaaseen luolaan.

Olen pelannut monia survival-genren pelejä ja tämä oli niistä heikoimmasta päästä. Jotenkin en vaan päässyt tässä pelissä edes siihen tunnelmaan, jotka ovat parhaissa survival-peleissä mielettömän hyviä. The Forest tuntui paikoittain kaoottiselta ja vähän naurettavalta, enkä missään vaiheessa innostunut siitä kunnolla. Loppuvaihe tuntui jo vähän siltä, että äh, pelataan tämä nyt loppuun, kun ei kiinnosta enää.

The Forestissa oli silti myös hyviä puolia, ja siksi arvosana ei ole matalampi. Pelissä on hyvä äänimaailma ja yllättävän kaunis metsä. Craftaaminen on parhaimmillaan hauskaa ja saarta on kiva tutkia, vaikka vaarat vaanivat. Pelin vaikeustaso on myös aika sopiva ja mitä tahansa ei voi tehdä heti, vaan varusteiden, ruoan, juoman ja muun tekeminen tai haaliminen on välttämätöntä kun etenee tietyille alueille. Toisen kanssa pelaaminen tuo peliin sosiaalisen puolen ja voi olla hauska tutkia asioita yhdessä, toisaalta myös kinata siitä, että laitetaanko tämä tönö nyt tuohon vai tänne ja voidaanko murhata suloinen eläin (traumat) ihan vaan siksi, että tarvitaan se hemmetin vedenkeräysastia. Saarelta löytyvä c-kasettisoitin ja siihen löytyvät kasetit olivat myös hauska ja yllättävä elementti, joka piristi paikoin latteaa tunnelmaa.

The Forest on siis ihan ok. En silti jaksaisi ikänä pelata sitä enempää kuin pelasin, ja peli on mielestäni heikohko. Omituisen hyvät pisteet se on silti näemmä saanut Metacriticin sivuilla, eli ehkä edustan vähemmistöä mielipiteeni kanssa. Pidän todella paljon survival-peleistä ja The Forest ei vaan yltänyt odotuksiini. Ehkä olen vaativa pelaaja, koska olen pelannut niin montaa hyvää survival-peliä. Silti, joskus on ehkä hyväkin pelata jotain, joka ei ole mahdottoman hyvää. Vähän sama kuin heikot leffat; arvostaapahan hyviä elokuvia, kun katsoo välillä jotain keskinkertaista tai surkeaa.