Oletko joskus tuntenut muuton jälkeen sen ihanan mielihyvän ja tyydytyksen tunteen, kun muutto on viimein tehty ja saat laittaa uudessa kodissa tavaroita paikoilleen? Mikäli olet, saanen esitellä sinulle pelin, jossa pääset tekemään juuri tätä, nimittäin purkamaan tavaroita laatikoista. Kuulostaako hassulta? Mikäli infernaalisen muuttokaaoksen ja -kiireen jälkeen muuttolaatikoiden rauhassa purkaminen ja tavaroiden järjestely ei aiheuta sinulle minkäänlaista nautintoa, tämä peli ei ehkä ole sinua varten. Mikäli taas tunnistat tämän omituisen järjestelmällisen ilon kokemuksen, jatka toki lukemista. Iloinen uutinen on myös se, että Unpacking-peli ei vaadi ns. tehokonetta pyöriäkseen, eli peliä voi hyvin pelata esimerkiksi kannettavalla tai vanhemman puoleisella tietokoneella.

Unpacking on vangitsenut suloisella tavalla arkisen muuttoon liittyvän työvaiheen, vieläpä oudon rentouttavalla tavalla. Retro-henkinen peli hyödyntää pikseligrafiikkaa, ja se kuuluu aiemmin Firewatch-artikkelissa mainitsemiini ns. välipala-peleihin. Se on lyhyt, söpö ja rentouttava peli. Vaikka tällaisen pelin voisi kuvitella aiheuttavan jopa stressiä, en ainakaan itse kokenut moista. Joskus en meinannut millään löytää paikkaa jollekin tavaralle, mutta no, sellaistahan muuttojen jälkeen tuppaa tapahtumaan oikeastikin. Pelin rauhallinen musiikki auttaa myös säilyttämään tunnelman, jossa hermo ei kiristy heti, vaikka sitä viimeistä vessapaperirullaa ei meinaisi millään saada sullottua vessan kaappiin.

ss_9b358510285a4b70e446237de5996bc434415

Pelin alussa hahmo on vielä lapsi, ja purat hahmon rakkaita leluja ja lapsuuden tavaroita huoneessa. Monet rakkaat tavarat kulkevat hahmon mukana läpi eri elämänvaiheiden.

Unpacking-peli etenee chapter kerrallaan, eli jokainen muutto on oma lukunsa. Purat pelin valmiin hahmon laatikoita muuttojen tai huoneen vaihdosten jäljiltä. Vaikka pelin idea on hyvin yksinkertainen, pelissä seuraat muuttojen ja muutosten myötä myös hahmon tarinaa. Ensin hän on lapsi, myöhemmin taas muuttaa opiskelun perässä, kimppakämppään ja vaikka mitä. Asunnot vaihtelevat karuista opiskelijaluukuista vähän viihtyisämpiin asuntoihin.

20211112_0005.jpg

Vaikka peli on järjestelmällisen ihmisen (joihin en itse edes aina identifioidu) nautintopläjäys, pelissä arkiset asiatkin saavat näkyä. Mikään ei myöskään estä järjestämään tavaroita hujan hajan, vaikka peli ei anna sinun tunkea esimerkiksi paistinpannua vessanpöntön päälle, jostain syystä...

Hahmon kasvutarina ja kehityskaari tulee ilmi tavaroiden kautta, ja erilaiset asunnot ja niiden mahdolliset muut asukkaat antavat myös vihjeitä hahmon elämäntilanteesta. Jotkut vihjeet ovat niin hienovaraisia, ettei niitä välttämättä edes huomaa. Jokin asunto voi tuntua hyvin erilaiselta kuin edellinen, joku esine tai kuva voi kadota seuraavassa kodissa, ja löytyä yhtäkkiä kaapin perältä. Pelin tarinankerronta on niin hienovaraista ja kekseliästä, että se soljuu mukavasti eteenpäin peliä pelatessa. Tarkkakorvaiset voivat huomata, että myös musiikki saattaa kertoa tarinaa hetkittäin. Jokin muutto on musiikista päätellen iloinen ja ihana, toinen taas katkeransuloinen ja raskas.

Pelissä näkyvä kasari-ysäriaika on yksi iso osa pelin viehätystä. Tällaiset pelit ovat tuntuneet olevan viime aikoina muodissa. Ehkäpä osittain siksi, että 80-90 -luvulla syntyneitä pelintekijöitä on nykyisin paljon, ja nostalgisoinnin viehätystä ei voi vähätellä. Jotkut pelin esineet muistuttavat minuakin omasta lapsuudestani.

***

 

Antamani arvosana pelille

 

008fourS.jpg

 

Perustelut

Unpacking on herttainen, yllättävän koukuttava ja ihanan kiireetön peli, jota voisin sanoa hyvän mielen peliksi. Se ei ole pitkä, eikä sen gameplay ole monipuolista tai kovin pitkäikäistä, eli sitä ei luultavasti pelaisi useita kertoja. En silti katsoisi näitä isoiksi miinuksiksi. Peli sopisi täydellisesti vaikka sellaiseen iltaan, kun kaipaa jotain rauhoittavaa tekemistä, joka ei vaadi älytöntä pähkäilyä tai pinnistelyä. Unpacking on kekseliäs ja hauska idealtaan, koska en voi sanoani ennen törmänneeni peliin, jossa pääsee purkamaan muuttolaatikoita. Tarinankerronta ei vie liikaa huomiota pelin varsinaiselta idealta, mutta se antaa todella paljon lisäarvoa tälle pienelle suloiselle pelille. Ehdottomasti neljän tähden arvoinen indie-peli, jota muistelen edelleen lämmöllä.